" /> A Small La Jolla Corner Lot's Transformation - Luxe Blog

Luxe.daily

A Small La Jolla Corner Lot's Transformation

A Small La Jolla Corner Lot's Transformation

PHOTOGRAPHY BY PABLO MASON

Tour the Entire House

"He kept using the word extreme,” says designer Fred Gemmell of his client Andrew Canter, who owns and operates a private investment firm. But being extreme—creatively, materially and technically—is exactly what was required in order to create his modern La Jolla house, which sits on an oceanfront property measuring a compact 25 feet wide by 100 feet long. Canter under- stood the limitations, but he also saw the potential. “I told the design team that I would be putting them to the test!” says Canter. “The concept was to create something rare and extraordinary in every aspect of the design.”

Canter began working on plans with architect Stosh Podeswik, who was involved with the initial design of the structure’s main shell before shifting his focus to construction drawings and handling the complex city and coastal permits. When Canter brought in Gemmell, the structure began to take on its distinctive look. “I spent a lot of time designing and building boats when I first came to San Diego,” says Gemmell, who collaborated on the project with his colleague, architect Lauren Williams. “Since the lot was small and on the water, the house just wanted to feel like a land ship.” As they began designing, the duo demonstrated a creative and economical use of space. “We literally used every inch,” says Williams. “We started with a rectangular lot with setbacks and began sculpting the building’s form to soften it and keep it from becoming a big box.” The resulting curvature along the southern facade is subtle, and, together with cantilevered decks sheathed in titanium that project dramatically toward the water, lends a nautical feel.

Those decks, says builder Ryan Hill, “required a tremendous amount of structural analysis.” But the most daunting challenge for him came when Canter and Gemmell decided to put a swimming pool on the roof. “It forced the structural engineer to completely rethink the way the house would be built,” says Hill. “It went from wood-framed construction to a hybrid of steel and cast-in-place concrete.” The team also created a subterranean garage accessed by a hydraulic ramp, which raises and lowers cars, and they installed a laser-guided turntable inside the door for ease of entering and exiting.

For the levels in between, the living spaces flow together on the main floor, while the master and a guest bedroom are upstairs. As the living area and master bedroom open completely to the elements with pocketing lift-and- slide doors, a cohesive indoor-outdoor palette was essential. As was finding a durable one. “We had to test every material because waves constantly crash on the sand and throw salt onto the house,” says Gemmell. Outside, Venetian plaster, glass and chiseled limestone define the structure’s form. Inside, ceilings are lined with bleached etimoe and floors are tiled with white limestone. The kitchen cabinetry, island and master suite feature 3,000 square feet of graphically figured Hawaiian koa veneer harvested from a naturally felled tree in Hilo. “It’s an extremely beautiful and rare wood,” says Gemmell. “And it fit Andrew’s desire for something out of the box.”

Gemmell and Williams handled the interior design as well, which acts as a perfect extension of the building. Given the unique curvature of the house, almost all of the furniture—from the living area’s coffee table to the built-in master bedroom’s bed—had to be custom made. “We wanted to create a fine, furniture-grade sculptural interior that was expressive without being too decorative,” says Gemmell.

As the structure maximizes the boundaries of its lot, there wasn’t much space left for greenery. But landscape designer and contractor Justin Williams, Lauren’s husband, managed to make an impact nonetheless. “It’s a tough site,” he says. “Everything had to be wind-, salt- and full-sun-resistant.” To add colorful elements to the property, he filled rectangular stone boxes with sturdy sculptural plantings of aeonium, echeveria and aloe Hercules and then softened it all with a row of stipa grass.

“Andrew was open to any idea we threw at him,” says Williams. “It made the process really fun for all of us involved.” Which goes to show what can be possible when a client is adventurous to, well, the extreme.

COMMENTS (0)

Comments

0 Total Comments | Post a comment

There are no comments.